Email kskanavi@uniwa.gr, Τηλ 6932096251
Σε αυτό το παγκόσμια διαμορφούμενο περιβάλλον το σύνολο των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων έγκαιρα και στην προσπάθεια τους ν’ ανταποκριθούν ταχέως σε διαδοχικές προκλήσεις πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αστάθειας, καθώς και τεχνολογικών εξελίξεων που επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στους όρους του συναγωνισμού, αντιλήφθησαν την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών βιώσιμης λειτουργίας.
Η αυτοδέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και στη διαφάνεια οριοθετεί αυτή την αλλαγή και υποδεικνύει την επιλογή της βιωσιμότητας και στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους (κυβερνήσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνία των πολιτών). Την επιλογή της ανάπτυξης στους άξονες της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, για μια παραγωγική οικονομία με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και μια συνεκτική κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι υποχρεωμένες πλέον να κινηθούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκθεση του ΣΕΒ (2014) για τα κρίσιμα επαγγέλματα ως κινητήρες αλλαγών για την Βιομηχανική Πολιτική «……η υποστήριξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης απαιτεί πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού που διασφαλίζουν όχι μόνο ότι οι απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες είναι διαθέσιμες, αλλά και ότι αξιοποιούνται πλήρως. Οι πολιτικές αυτές δεν αρκεί να στοχεύουν μόνο στην επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες δεξιότητες, αλλά και στην προσέγγιση του κόσμου της εκπαίδευσης με τον κόσμο και τις ανάγκες του επιχειρείν, στη βελτίωση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία και στην ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης προσαρμοστικότητας των δεξιοτήτων των εργαζομένων…..». Επίσης, «….Η νέα βιομηχανική πολιτική είναι στενά δεμένη με τη βιώσιμη ανάπτυξη και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και στην αντιμετώπιση των ευρύτερων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι λοιπές προκλήσεις για τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε πράσινες τεχνολογίες δημιουργούν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προωθούν την καινοτομία και την ποιότητα, αναπτύσσουν κρίσιμα επαγγέλματα για την επιχείρηση και νέες δεξιότητες για το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ παράλληλα έχουν πολλά κοινωνικά και δημόσια οφέλη, όπως καθαρή ατμόσφαιρα, χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και χαμηλότερη εξάντληση των ορυκτών καυσίμων, καθώς και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας……»
Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη που θα μπορούν πρακτικά να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες (ή ΜΜΕ) σε θέματα Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης ως υπεύθυνοι και με εξειδίκευση σε θέματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Συμμόρφωσης.
Με την κατάλληλη εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων θεωρείται ότι οι απόφοιτοι αυτού του Προγράμματος Σπουδών θα μπορούν να υποστηρίξουν το σύνολο των επιχειρήσεων σε θέματα εφαρμογής που αφορούν τη περιβαλλοντική διαχείριση και συμμόρφωση μίας επιχείρησης. Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα δύναται να εργασθούν είτε κατ’ αποκλειστικότητα σε οργανισμούς και επιχειρήσεις (κυρίως ΜΜΕ) ως υπεύθυνοι Βιώσιμης Διαχείρισης Επιχειρήσεων. Κατά αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις θεωρείται ότι θα μπορούν να ανταποκριθούν απόλυτα σε θέματα βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης και λειτουργίας, καθώς όμως και συμμόρφωσης με τις θεσμικές προβλέψεις και κανόνες λειτουργίας τους ενισχύοντας τη βιωσιμότητα τους και τον υγιή ανταγωνισμό.
Υποχρεωτική Εκπαίδευση.
Δεν προϋποθέτει γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Άλλα προαπαιτούμενα συμμετοχής:
Το προτεινόμενο πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ανέργους χωρίς να αποκλείονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που απασχολούνται σε τομείς συναρτώμενους με τη περιβαλλοντική λειτουργία και διαχείριση της επιχείρησης. Ως προτεραιότητα επιστημονικού υποβάθρου για την παρακολούθηση του προγράμματος προκρίνονται οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι θετικής και τεχνικής κατεύθυνσης.
Μη διαθέσιμο
Καθηγήτρια
Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας
Η Καθηγήτρια. κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή αποφοίτησε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, Καλιφόρνιας, ΗΠΑ.
Το 2019 μετακινήθηκε στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου κατέχει την βαθμίδα της Καθηγήτριας, στο πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας.
Είχε οριστεί ως η πρώτη Κοσμήτορας της νεο-ιδρυθείσας Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Από το 2000-2019, διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου και υπηρέτησε ως Καθηγήτρια του τμήματος Περιβάλλοντος.
Από το 1988-2000, ήταν Καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, Καλιφόρνιας, ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στα πεδία της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Περιβαλλοντικής Υγείας και Αγωγής Υγείας. Έχει σχεδιάσει και προσφέρει πανεπιστημιακά μαθήματα στα πεδία της Περιβαλλοντικής Υγείας, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας καθώς και Προαγωγής Υγείας τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα.
Η Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή είναι συγγραφέας πολλαπλών άρθρων, κεφαλαίων και βιβλίων σε διεθνές επίπεδο και έχει παρουσιάσει το έργο της σε εκατοντάδες διαλέξεις και ομιλίες σε πολλές διαφορετικές χώρες. Μέσα στα ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η προώθηση Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Συμπεριφοράς και η Προαγωγής Υγείας καθώς και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των σχετικών αποφάσεων στα θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας μέσα από στρατηγικές επικοινωνίας. Ασχολείται τόσο με την τυπική, όσο και την μη τυπική αλλά και άτυπη μορφή της εκπαίδευσης με στόχο την προσέγγιση όλων των κοινωνικών ομάδων.